Σελίδες

22 Απρ 2012

Καρυδόπιτα (Μικρασιάτικη)



Τη συνταγή για αυτή την πεντανόστιμη και ελαφριά καρυδόπιτα την πήρα από τη μητέρα μου, που την έχει από τη δική της, και πάει λέγοντας... Τα υλικά που θα χρειαστούμε είναι τα εξής: 

Για την Καρυδόπιτα
1 κούπα καρύδια χοντροκοπανισμένα
1 κούπα  φρυγανιά τριμμένη
1 κούπα φαρινάπ
1 κούπα γάλα
1 κούπα ελαιόλαδο (ή βιτάμ)
1 κούπα  ζάχαρη
4 αυγά
1 ποτηράκι κονιάκ 
1 κ.γ. (κοφτό) σόδα
1 κ.γ. τριμμένο γαρύφαλο
1 κ.γ. τριμμένη κανέλλα
1 πορτοκάλι ξύσμα

Για το σιρόπι
1 και 2/3 κούπες ζάχαρη
1 και 2/3 νερό
1 πορτοκάλι χυμό και τη φλούδα 
1/2 κ.γ. ξυνό
1 ποτηράκι κονιάκ

Εκτέλεση
Βάζουμε σε ένα μπολ τα αυγά και τη ζάχαρη και χτυπάμε με σύρμα. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο, το γάλα, το κονιάκ, τη σόδα, τα αρωματικά (κανέλλα - γαρύφαλλο - ξύσμα πορτοκαλιού), στη συνέχεια τα καρύδια και μετά το αλεύρι. Στο τέλος ρίχνουμε τη φρυγανιά και ανακατεύουμε καλά.
Βάζουμε το μείγμα σε βουτυρωμένο ταψί και ψήνουμε στους 180 βαθμούς, σε προθερμασμένο φούρνο, για περίπου 30-40 λεπτά.

Όταν κρυώσει καλά, φτιάχνουμε το σιρόπι, με όλα τα υλικά χωρίς το κονιάκ. Από τη στιγμή που θα πάρει βράση, θέλει περίπου 5 λεπτά για να δέσει. Απομακρύνουμε από τη φωτιά, αφαιρούμε τη φλούδα από το πορτοκάλι και προσθέτουμε το κονιάκ.
Χαράζουμε την καρυδόπιτα σε κομμάτια και με ένα κουτάλι ραντίζουμε σιγά - σιγά όλη την επιφάνεια με το σιρόπι. 
Αφήνουμε τουλάχιστον 20 λεπτά, για να τραβήξει όλα τα υγρά.


* Tip: Συνδυάζεται τέλεια με παγωτό καϊμάκι !


Για το ταψάκι αυτό (περ. 29 εκ) έκανα τη μισή δόση.