Η ταραμοσαλάτα αποτελεί ένα από τα κλασικά εδέσματα - ορεκτικά της Σαρακοστής. Και όλοι μας θα θυμόμαστε την υπέροχη γεύση και υφή της σπιτικής, που έφτιαχνε η μητέρα ή η γιαγιά μας στο γουδί, με μεράκι και υπομονή. Βέβαια, από τη στιγμή που επικράτησαν τα μπλέντερ και τα μούλτι, κάνοντας τη ζωή μας ευκολότερη, κάποια πράγματα άλλαξαν, και μαζί με αυτά και η υφή της ταραμοσαλάτας, αφού τα μηχανικά μέσα πολτοποιούν εντελώς το παρασκεύασμα. Πώς όμως μπορούμε να φτιάξουμε ταραμοσαλάτα παραδοσιακή, δηλαδή με ψωμί, διατηρώντας την υφή της όπως τον παλιό καλό καιρό;
Απλά, ακολουθώντας διαφορετική τεχνική στην παρασκευή της.
Υλικά:
30 γρ ταραμά λευκό (λίγο λιγότερο από 2 κουταλιές της σούπας)
200 γρ ψωμί (τουλάχιστον από την προηγούμενη ημέρα)
1 λεμόνι (ή και παραπάνω, ανάλογα με το μέγεθος του λεμονιού και τα γούστα)
2 φλ. του καφέ ελαιόλαδο
1 κρεμύδι μικρό
λίγο νερό
Κόβουμε το ψωμί σε κύβους -δεν το μουσκεύουμε- και το τρίβουμε καλά στο μούλτι. Το αδειάζουμε προσωρινά σε ένα μπολ.
Βάζουμε στο μούλτι το κρεμύδι, τον ταραμά, το χυμό του λεμονιού και το μισό ελαιόλαδο και τα χτυπάμε καλά.
Προσθέτουμε το τριμμένο ψωμί, λίγο νερό και το δουλεύουμε λίγο. Προσθέτουμε και το υπόλοιπο ελαιόλαδο και το χτυπάμε ξανά.
Εννοείται πως άμα χρειαστεί προσθέτουμε λίγο ακόμα νερό ώστε να πετύχουμε την επιθυμητή πυκνότητα, έχοντας υπόψη ότι η ταραμοσαλάτα μας θα σφίξει λίγο μετά που θα τελειώσουμε. Αν πάλι μας έγινε αρκετά ρευστή, βάζουμε λίγο ακόμα τριμμένο ψωμί (ή μικρά κομματάκια ψίχα, το τρίβει η μηχανή).
Δοκιμάζουμε, και προσθέτουμε -αν χρειαστεί και ανάλογα με τα γούστα μας- λάδι ή λεμόνι.
Καλή μας όρεξη!