Σελίδες

6 Μαρ 2012

Ρολό σόγιας - λαχανικών


Αναρωτιόταν νωρίτερα μια φίλη αν κανείς έχει φτιάξει ποτέ μπιφτέκια λαχανικών, και μου ήρθε η ιδέα να πειραματιστώ... βαρέθηκα προς το τέλος να πλάσω τα μπιφτέκια, κι έτσι το έκανα ρολό, αλλά θα μου πείτε η γεύση δεν αλλάζει! Και μιας που το αποτέλεσμα πέρασε το τεστ γεύσεως, ορίστε και η "συνταγή":

ΥΛΙΚΑ
1 κούπα τσαγιού (κ.τ.) σόγια
2 κ.τ. νερό κρύο
1 κ.τ. αρακάς
1 καρότο
1 πιπεριά πράσινη (έκαιγε και λίγο, αλλά μου αρέσουν τα καυτερά)
κρεμμύδι δεν είχα, γι αυτό έβαλα μια σκελίδα σκόρδο
2 κ.σ. τοματοπελτέ
αλάτι
πιπέρι
ρίγανη
ελαιόλαδο
λίγο κουάκερ (νιφάδες βρώμης)
3 πατάτες μέτριες

Βάζουμε σε ένα μπολ τη σόγια, το νερό μέσα στο οποίο έχουμε διαλύσει το μισό τοματοπελτέ, το λάδι, αλάτι, ρίγανη, πιπέρι, το σκόρδο (ή το κρεμμύδι), το καρότο τριμμένο χοντρό στον τρίφτη, την πιπεριά και τον αρακά, ανακατεύουμε και το αφήνουμε περίπου 40 λεπτά, μέχρι η σόγια να απορροφήσει όλα τα υγρά.
Επειδή η συνταγή είναι νηστίσιμη, και επομένως δεν μπορούμε να προσθέσουμε αβγό για να δέσουν τα υλικά, πολλοί βάζουν αλεύρι, ώστε να απορροφήσει τα υγρά, ή τριμμένη φρυγανιά. Προτίμησα να βάλω κουάκερ, και νομίζω ότι το αποτέλεσμα με δικαίωσε.
Πλάθουμε τη ζύμη λοιπόν και τη βάζουμε στο μέσον από το ταψί, όχι πολύ στρόγγυλη αλλά μάλλον σαν πλατύ μπιφτέκι, ώστε να ψηθεί και να στεγνώσει καλά.
Προσθέτουμε τις πατάτες, και περιχύνουμε ρολό και πατάτες από ένα μείγμα ελαιόλαδου, ελάχιστο νερό και τον υπόλοιπο τοματοπελτέ. Α, και λίγο αλάτι!
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς για μία ώρα (ίσως και λίγο παραπάνω).

Βγαίνουν άνετα 4 μερίδες.



(c) icarus 2012