Σελίδες

10 Μαρ 2012

Ψωμάκι ζυμωτό ... χωρίς ζύμωμα!


Σήμερα θα σας πω μερικά μυστικά για το ζύμωμα του ψωμιού. Θα χρησιμοποιήσουμε μαγιά ξερή, μιας που το προζύμι απαιτεί λίγο περισσότερο χρόνο, αλλά και τεχνική. Και για να το κάνουμε ακόμα πιο εύκολο, δεν θα το ζυμώσουμε καθόλου.

Υλικά:
1 κιλό αλεύρι σκληρό
1 φακελάκι μαγιά
2 κ.γλ. ζάχαρη
1 κ. γλ. αλάτι
νερό χλιαρό, όσο να αντέχι το χέρι

Βάζουμε σε μια λεκανίτσα τη μαγιά και τη ζάχαρη, ρίχνουμε λίγο νερό και ανακατεύουμε να διαλυθούν καλά. προσθέτουμε λίγο αλεύρι, ώστε να γίνει χυλός και το αφήνουμε περίπου 10 λεπτά.
Προσθέτουμε το αλάτι, νερό και αλεύρι, εναλλάξ, και ανακατεύουμε με το χέρι μέχρι να γίνει ένας παχύς χυλός, λίγο πιο πυκνός από την κουρκούτη που φτιάχνουμε για το μπακαλιάρο ή τα κολοκυθάκια.
Σκεπάζουμε με ζελατίνα και το αφήνουμε σε ζεστό μέρος (π.χ. στο φούρνο στους 50 βαθμούς) μέχρι να διπλασιαστεί η ζύμη.
Μόλις γίνει, καίμε το φούρνο στους 200 βαθμούς και αδειάζουμε τη ζύμη σε 2 βουτυρωμένες φόρμες των 30 - 35 εκατοστών. Βάζουμε στο φούρνο, χαμηλά, και χαμηλώνουμε αμέσως στους 170-180. Σε μία ώρα περίπου είναι έτοιμο!
Σε περίπτωση πάλι που το δείτε και πάιρνει χρώμα νωρίς, χαμηλώστε στους 150 και αφήστε το να σιγοψηθεί λίγο παραπάνω.


Μυστικά:

  1. Στα φακελάκια της μαγιάς λέει ότι είναι ένα φακελάκι για κάθε 500 γρ αλεύρι. Η αλήθεια είναι ότι φουσκώνει γρήγορα, αλλά δεν κρατάει το ψωμί... διαβάστε περισσότερα εδώ (κλικ).
  2. Τη ζάχαρη, επειδή είναι απλός υδατάνθρακας, τη βάζουμε στην αρχή για να βοηθήσουμε την "καλλιέργεια" του μήκυτα του ψωμιού (μαγιά), δεδομένου ότι ο μήκυτας διασπά το άμυλο πρώτα σε απλούστερα μόρια και μετά το "ζυμώνει" παράγοντας διοξείδιο του άνθρακα, το οποίο και ευθύνεται για το φούσκωμα του ψωμιού.
  3. Το συγκεκριμένο ψωμί κρατάει μέχρι και 10 μέρες χωρίς να χαλάσει. Τη μέρα που το φτιάχνουμε είναι τόσο μαλακό, που δεν κόβεται καν... τις επόμενες είναι λίγο πιο σφιχτό, αλλά η γεύση του είναι τέλεια μέχρι την τελευταία φέτα.
  4. Όταν φουρνίζουμε ψωμί ΔΕΝ το βάζουμε στον αέρα... το στεγνώνει απότομα.
  5. Η ίδια διαδικασία και δοσολογία ισχύει και για κανονικό ζύμωμα. Απλά, χρησιμοποιούμε λιγότερο νερό και ζυμώνουμε καλά, προσέχοντας μη μας κρυώσει η ζύμη. Απόδειξη ότι το ψωμί έχει ζυμωθεί καλά είναι οι φυσαλίδες που σχηματίζονται στη ζύμη κατά τη διάρκεια του ζυμώματος.
  6. Για να φτιάξουμε τυρόψωμο, ελιόψωμο κλπ απλά προσθέτουμε στη ζύμη (κανονική), αφού φουσκώσει, λίγο ελαιόλαδο ή βούτυρο και τα υλικά που θέλουμε. Το αφήνουμε λίγα λεπτά να σηκωθεί ξανά, και ο ψήνουμε.