Σελίδες

24 Φεβ 2012

Μαγιά: πόση να βάλω;

Στις περισσότερες συνταγές για ψωμί ή για κρουασάν, τσουρέκια κλπ συνήθως ζητά να βάλουμε ένα φακελάκι ξηρή μαγιά για κάθε 500 γρ. αλεύρι.
Ειδικά όταν φτιάχνουμε ψωμί, είναι καλύτερο να χρησιμοποιούμε μικρότερη ποσότητα μαγιάς: ένα φακελάκι για κάθε κιλό αλεύρι. 
Και τούτο, γιατί μπορεί μεν η ζύμη να φουσκώνει γρηγορότερα, αλλά παράλληλα παίρνει τη χαρακτηριστική μυρωδιά, που δεν είναι και ότι το καλύτερο. Μάλιστα, άμα είναι καλοκαίρι η υψηλή θερμοκρασία αλλοιώνει γρήγορα και τη γεύση και τη φρεσκάδα του ψωμιού.
Επομένως, είναι προτιμώτερο να είμαστε λίγο "τσιγκούνηδες"σε ότι αφορά το θέμα Μαγιά... το πολύ - πολύ να περιμένουμε λίγο παραπάνω μέχρι να "σηκωθεί" το ψωμί ή ό,τι άλλο φτιάχνουμε. 
Θα κερδίσουμε όμως σε ποιότητα!