ΥΛΙΚΑ
1 κιλό αλεύρι σκληρό
1 φακελάκι μαγιά
1 κ.γ. ζάχαρη
1 κ.γ. αλάτι
1 πορτοκάλι (αν αφαιρέσουμε το πορτοκάλι, έτσι φτιάχνω το ψωμί) :)
νερό
---------------
1 κιλό αλεύρι σκληρό
1 φακελάκι μαγιά
1 κ.γ. ζάχαρη
1 κ.γ. αλάτι
1 πορτοκάλι (αν αφαιρέσουμε το πορτοκάλι, έτσι φτιάχνω το ψωμί) :)
νερό
---------------
Ζεσταίνουμε το νερό σε τόση θερμοκρασία, όσο να αντέχει μέσα το χέρι μας.
Σε μια λεκάνη βάζουμε τη μαγιά και τη ζάχαρη και την αναλύουμε με λίγο νερό. Προσθέτουμε και λίγο αλεύρι, να γίνει ένας ελαφρύς χυλός
Βάζουμε το πορτοκάλι στο μούλτι -ΟΛΟΚΛΗΡΟ, μαζί με τη φλούδα- και λίγο ζεστό νερό και το λιώνουμε. Ρίχνουμε στη λεκάνη το λιωμένο πορτοκάλι, το αλάτι, προσθέτουμε νερό και αλεύρι σταδιακά μέχρι να ζυμωθεί το ψωμί.
Η ζύμη πρέπει να είναι ούτε πολύ μαλακιά, ούτε πολύ σκληρή, όσο να ξεκολλάει από τη λεκάνη, κι ας κολλάει στα χέρια.
Έχουμε ήδη 2 φορμάκια 30-35 εκ αλειμμένα με ελαιόλαδο (το προτιμώ) ή βούτυρο και μοιράζουμε τη ζύμη. Θα πιάσει λιγότερο από το μισό στο ύψος, αλλά μετά βλέπετε πώς φουσκώνει :)
Βάζουμε το ψωμί στο φούρνο (σκεπάζουμε με μια καθαρή πετσέτα κουζίνας) στους 50 βαθμούς για μία ώρα περίπου, μέχρι να σηκωθεί πάνω από το χείλος της φόρμας (περίπου 2 δάχτυλα)
Όταν δούμε ότι είναι έτοιμο για ψήσιμο, βγάζουμε το ψωμί από το φούρνο, τον θερμαίνουμε καλά στους 200 βαθμούς και το βάζουμε μέσα. Κατεβάζουμε αμέσως τη θερμοκρασία στους 175 βαθμούς και ψήνουμε για τουλάχιστον μία ώρα.
Περιττό να σας πω ότι θα μοσχομυρίσει όλο το σπίτι!