Σελίδες

27 Φεβ 2012

Γλυφιτζούρια

 Από Ανναστέλλα Λ.
   

ΥΛΙΚΑ:
  • 150 γρ. ζάχαρη
  • 1 κ.λ. γλυκόζη
  • 50 γρ. νερό
  • χρώμα ζαχαροπλαστικής 
  • χάρτινα καλαμάκια ή ξυλάκια
  • λαδόκολλα

     


ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
  1. Ρίχνουμε τη ζάχαρη, τη γλυκόζη και το νερό σε μια βαθιά κατσαρόλα και τη βάζουμε να βράσει, οχι σε πολύ δυνατή φωτιά, ανακατεύοντας ελάχιστα.
  2. Μόλις βράσει, ρίχνουμε μερικές σταγόνερς απο το χρωμα ζαχαροπλαστικης και το αφηνουμε να ξαναβρασει χωρις να ανακατευουμε. Το χρωμα διαλύεται μόνο του.
  3. Κατά διαστήματα πέρνουμε με ενα κουταλάκι λίγο απο το μείγμα που βράζει και ρίχνουμε σε μια κούπα κρύο νερό για να δούμε αν έχει κρυσταλώσει. Όταν η καραμέλα έχει κρυσταλλώσει είναι έτοιμη.
  4. Την αποσύρουμε απο τη φωτιά και περιμένουμε ενα λεπτό. Με ενα κουτάλι πέρνουμε ποσότητα απο την καραμέλα και τη ρίχνουμε στη λαδόκολλα. Αυτό μόνο του θα πάρει στρογγυλό σχήμα. Αμέσως κολλάμε τα καλαμάκια.
  5. Μόλις κρυώσουν καλά τα ξεκολλάμε με προσοχή απο τη λαδόκολλα.
  6. Αν επιλέξετε να τα φτιάξετε με κουπάτ, πρεπει να τα εχετε λαδωσει λιγο με ενα βαμβακι και να ριξετε την καραμελα, αφου εχετε τοποθετησει κατω απο το κουπατ το ξυλακι.Θα σας τρεξει λιγο εξω, αλλα ευκολα το κοβετε, αφηνοντας το σχημα καθαρο, αφου κρυωσουν.