Σελίδες

24 Φεβ 2012

Σάμαλι

Υλικά : 
   1,5 κούπα σιμιγδάλι ψιλό 
   1 κούπα σιμιγδάλι χοντρό
   1 κούπα ζάχαρη (όχι κ ως τέρμα επάνω) 
   1,5 κούπα πορτοκαλάδα (ΜΕ ΑΝΘΡΑΚΙΚΟ) !!
   1 κ.γ σόδα 
   1κ.γ μπεικιν 
   1/2 κ.γ μαστίχα Χίου τριμμένη 

Σιρόπι:
 3,5 ποτήρια ζάχαρη 
 2 κ.σ μέλι 
 6 ποτήρια νερό 

Εκτέλεση : Ανακατεύω όλα τα υλικά μαζί σε ένα μεγάλο μπολ ! ΜΕ ΤΟ ΧΕΡΙ, μέχρι να γίνει ενιαίο μείγμα!! ΟΧΙ ΜΙΞΕΡ. Τα βάζω σε ένα πυρέξ αφού το έχω αλείψει με λίγο λαδάκι(ΑΡΑΒΟΣΙΤΕΛΑΙΟ). Αφήνω το πυρέξ με την σάμαλι για 45 λεπτα μέσα στο σβηστό μας φούρνο ! Ξεκινάω να φτιάχνω το σιρόπι, βάζω τα υλικά σε μια κατσαρόλα και ανακατεύω. Αφήνω να βράσουν... από την ώρα που θα δείτε φουσκάλες θέλει ακόμα 15 λεπτά ! θα το δείτε...να έχει δέσει το σιρόπι. Όταν περάσουν τα 45 λεπτά βγάζω την σάμαλι και προθερμαίνω τον φούρνο. Χαράζω την σάμαλι με μαχαίρι καλά καλά ως τέρμα κάτω και βάζω αν θέλω λίγα αμυγδαλάκια !Ψήνω στους 200, πάνω κάτω για περίπου 45-50 λεπτά, δείτε την να έχει πάρει χρώμα. Όταν την βγάλω ρίχνω ΣΙΓΑ ΣΙΓΑ με κουτάλα το σιρόπι...θα καλυφθεί πολύ μην αγχωθείτε θα το ρουφήξει το ζουμί!!