Σελίδες

28 Φεβ 2012

Κουνουπίδι τσιγαριστό!


Ξέρω, σε πολλούς δεν αρέσει το κουνουπίδι, ειδικά λόγω της μυρωδιάς του όταν βράζει... Σπάνια το τρώω βραστό σαλάτα, όταν όμως δοκίμασα για πρώτη φορά αυτή τη συνταγή κατάλαβα ότι το (μπλιαχ) κουνουπίδι μπορεί να αποτελέσει ένα γευστικό και ελαφρύ γεύμα, ιδανικό για τη Σαρακοστή αλλά και για να συνοδέψει τσιπουράκι και μεζέδες (από σκέτες ελιές ή τυράκι μέχρι ταραμοσαλάτα, αντσούγιες, λουκάνικο ψητό ή τηγανιτό κλπ). 

Τα υλικά μας είναι απλά:
1 κουνουπίδι μικρό -μέτριο
1 κρεμμύδι
1 καρότο
1 κουτί ντομάτα σε κυβάκια (ή φρέσκια, ανάλογα με την εποχή)
αλάτι, πιπέρι, ελαιόλαδο

(στην εκτέλεση της φωτογραφίας πρόσθεσα και μια πιπεριά πράσινη)

Σωτάρουμε ελαφρά το κρεμμύδι και το καρότο (κομμένα σε κυβάκια) και προσθέτουμε την ντομάτα. Αφήνουμε 3-4 λεπτά να βράσει η ντομάτα και μετά προσθέτουμε το κουνουπίδι (κομμένο σε μερίδες) προσέχοντας να είναι ο ανθός από την επάνω μεριά. Προσθέτουμε 1-2 ποτήρια νερό (δεν θα καλύψει όλο το κουνουπίδι), και μετά το αλάτι και λίγο πιπέρι, και τα δύο επάνω στο κουνουπίδι που προεξέχει από το νερό. Σκεπάζουμε και μόλις πάρει βράση χαμηλώνουμε τη φωτιά στο 2.

Προσοχή! Δεν ανακατεύουμε καθόλου! Για να μη μας κολλήσει (πράγμα δύσκολο) κρατάμε τα χερούλια της κατσαρόλας και κουνάμε κυκλικά.

Χρόνος βρασμού: περίπου 20 λεπτά.

Κατά διαστήματα ελέγχουμε να μη μας σωθεί το νερό και κολλήσει. Αν πάλι έχει αρκετό ζουμάκι, δυναμώνουμε προς το τέλος στο τέρμα τη φωτιά και το "σώζουμε", μέχρι να χυλώσει, και αμέσως αποσύρουμε από τη φωτιά.

Προαιρετικά, εάν θέλουμε, μπορούμε όταν το σβήσουμε να προσθέσουμε λίγο ακόμα πιπέρι, ώστε να διατηρήσει το άρωμά του, και να απλώσουμε λίγα κομματάκια φυτίνη επάνω στο κουνουπίδι (περίπου 1 κουταλιά της σούπας). Μπορούμε επίσης να βράσουμε ο φαγητό με ελάχιστο ελαιόλαδο και να προσθέσουμε ωμό όταν σβήσουμε τη φωτιά. Ακόμη, πηγαίνει πολύ και η πάπρικα (γλυκειά ή πικάντικη, ανάλογα τα γούστα).

Καλή όρεξη!